interactivos artesanales

Proyectos

Más

Idioma

 • cat
 • eng
 • esp
 • Matriz Social: visualización de comportamientos sociales emergentes

  matriu_social_expo

  matriu_social_2

  ¿El uso creciente de la tecnología y la sociedad digital influencia nuestras decisiones? ¿O el acceso a la información y los datos nos hace más libres para tomarlas? «Matriz Social» muestra y visualiza comportamientos colectivos emergentes. Pequeñas unidades de luz toman decisiones individuales sencillas y crean imágenes globales que dibujan y evidencian ciertos comportamientos sociales. Viéndolo surgen nuevas preguntas: ¿nuestras decisiones individuales provocan comportamientos colectivos a nivel de comunidad y / o de ciudad alejados de lo que imaginamos?

  «Matriz Social» nos permite observar y descubrir a nivel macroscópico los comportamientos colectivos que tienen lugar a partir de las decisiones individuales. Nos invita a conocernos mejor como sociedad y nos invita a la reflexión individual y conjunta. «Matriz Social» muestra tres animaciones generativas basadas en 3 modelos: el modelo sociológico de Schelling, el modelo del votante y el juego de la vida. El primer evidencia patrones de segregación; el segundo muestra cómo nos influye el voto de nuestros vecinos en el propio; y el tercero ilustra procesos sobre la vida y la muerte. Los 3 modelos dibujan comportamientos emergentes a gran escala: desplazamientos, supervivencia, guetos, etc. «Matriz Social» visualiza estos comportamientos globales y su evolución constante.

  matriu_social_3

  Per al mobile world congres la ciutat de Barcelona combina art, tecnologia i innovació per entendre l’impacte de la transformació digital. L’edició 2017 exposa 10 creacions artístiques amb l’objectiu d’apropar la tecnologia a la ciutadania mitjançant creacions inspirades en la transformació digital de la societat i la ciutat.

  Les 10 peces dels 10 aristes mostren la visió de cada autor sobre la digitalització i l’impacte de la tecnologia en diferents àmbits de la societat. Les propostes es nodreixen de diferents disciplines artístiques (lletres, videoart, cinema, pintura, escultura, música, fotografia, art urbà, etc.) i estaran exposades en equipaments i entitats dels 10 districtes de la ciutat.

  schelling_collage

  Model de Schelling
  Hi ha dos tipus de ciutadans a la graella: els blancs i els negres. Cada ciutadà té 8 veïns: a dalt, a baix, a l’esquerra, a la dreta i a les seves diagonals. Inicialment, 450 blancs i 450 negres trien a l’atzar un lloc on viure. A cada iteració, 20 ciutadans valoren si viuen contents segons les següents regles:

  1. Un ciutadà amb 3 o més veïns del seu mateix color està content.
  2. Un ciutadà amb 5 o més de 5 veïns de l’altre color està descontent i tria a l’atzar un altre lloc on viure.

  Aquestes dues regles bàsiques evidencien la forma com es generen, a llarg termini, illes urbanes i altres estructures de segregació.

  votant_collage

  Model del votant
  Cada individu de la graella vota Sí o vota No. Cada individu té 4 veïns: a dalt, a baix, a l’esquerra i a la dreta. A cada iteració 20 votants a l’atzar reflexionen sobre el seu vot segons les següents regles:
  1. Un votant amb tots els veïns que opinen com ell, manté el vot
  2. Un votant amb tots els veïns d’opinió contrària, canvia el vot
  3. Un votant amb 3 o 4 veïns d’igual opinió a la pròpia és poc problable que canviï el vot
  4. Un votant amb 2 veïns d’opinió contrària i 2 veïns d’igual opinió és força probable que canviï el vot

  Aquestes quatre regles bàsiques esquematitzen influències i dibuixen la manera com es conforma la nostra opinió.

  game_of_life_collage

  Joc de la Vida
  Cada cèl·lula de la graella està viva o morta. Cada cèl.lula té 4 veïnes: a dalt, a baix, a l’esquerra i a la dreta. Inicialment, les cèl·lules estan distribuïdes a l’atzar dins del cos de la matriu. A cada iteració, el cicle de vida de totes les cèl·lules es revisa segons les següents regles:

  1. Una cèl·lula morta amb 3 veïns vius, neix
  2. Una cèl·lula viva amb menys de 2 veïns vius, mor
  3. Una cèl·lula viva amb 2 o 3 veïns vius, sobreviu
  4. Una cèl·lula viva amb més de 3 veïns vius, mor

  Aquestes quatre regles bàsiques representen les condicions de reproducció, mort per malnutrició, existència sostenible i mort per sobrepoblació.

  mobile_art_week

  matriu_social5

  codi:
  https://github.com/acarreras/MatriuSocial
  regles dels models i +info:
  https://es.wikipedia.org/wiki/Juego_de_la_vida
  https://en.wikipedia.org/wiki/Contact_process_%28mathematics%29#Voter_model
  https://www.math.utah.edu/~rbutler/votermodel/index.html
  https://services.math.duke.edu/~rtd/survey/survc5.html
  http://nifty.stanford.edu/2014/mccown-schelling-model-segregation
  matriu de leds i com programar-la:
  https://www.adafruit.com/products/2276
  https://learn.adafruit.com/32×16-32×32-rgb-led-matrix/connecting-using-a-proto-shield
  https://learn.adafruit.com/32×16-32×32-rgb-led-matrix/test-example-code